✆ 916 00 490 ✎ geiranders@gmail.com

Skogsfengselet

Kunde: Statsbygg – Byrå: Spoon – Oppdrag: Fotoreportasje

I skogkanten ved en bekk i Fyresdal står fire rødkledte karer og arbeider i det svale høstværet. Jan står med motorsaga og kapper bjørkestammer til vedkubber. Lyden gir gjenklang i åsryggene omkring. Sven og Jim André står ved hoggestabbene og kløyver, før de stabler veden i nettingsekker. Frode går fram og tilbake med trillebåra for å legge sekkene til tørk på pallene som står på rekke og rad.

Like over bekken ligger hyttene de bor i. Små og enkle, med en seng og en pult på hvert lille rom. En brakke inneholder kjøkken og spiserom, samt fellesrom med tv og biljard. Rundt dem suser skogene, rett der nede ligger ørretvannet og venter. De kan gå ned med stanga etter jobb, om de vil.

De fire er straffedømte fanger, og dette er fengselet deres: Skogsfengselet i Kleivgrend, en avdeling under Arendal fengsel. Dette er et unikt tilbud for fanger i åpen soning. Her bor de i en hytteleir mellom furu og granskog – og tilbringer dagene med skogsarbeid eller vedproduksjon.

Jeg fikk besøke dette lille og høyst uvanlige fengselet for Statsbyggs magasin Åpent Rom høsten 2017. Du kan lese historien på sidene 22-27 her.